Lappfjärd Läskdrycksfabrik i Dagsmark.

Nedtecknat av Lasse Backlund i februari 2018 med hjälp av Henrik Wikström från Närpes, som forskar i ämnet gamla lemonadfabriker i Sydösterbotten.

Folkskolläraren Johan Jakob Wadström började i slutet på år 1902 tillverka läskedrycker.  Enligt en liten notis i Hufvudstadsbladet 12.1.1903 skulle firman Lappfjärd Läskedrycksfabrik, J. J. Wadström ha införts i handelsregistret. Det finns inte mycket dokumenterat om denna verksamhet men högst troligt tillverkade han läskedrycker sommartid och den skedde på Klemets hemman, nära den skolbyggnad i Dagsmark, där han bodde och verkade som folkskollärare. I början på seklet var lemonader inte så vanliga och för att få dessa sålda, så annonserade han regelbundet i lokaltidningarna.

Arthur Lewán på kronofogdeämbetet på Ilmola härad skrev år 1902 ett bevis åt Wadström, som du kan läsa HÄR!

Folkskolläraren J. J. Wadström som år 1902 blev läskedryckstillverkare i Dagsmark, då han grundade Lappfjärd Läskedrycksfabrik.
Folkskolläraren J. J. Wadström som år 1902 blev läskedryckstillverkare i Dagsmark, då han grundade Lappfjärd Läskedrycksfabrik.  Barnbarnet Johan Wadström från Vasa lånade ut fotot.
21 juni 1906 bjöd J. J. Wadström ut "Limonaadeja" i tidningen Suupohjan Kaiku.
21 juni 1906 bjöd J. J. Wadström ut ”Limonaadeja” i tidningen Suupohjan Kaiku.
6 juni 1908 bjöd folkskolläraren Wadström ut sina "Limonadtillvärkningar" i tidningen Syd-Österbotten.
6 juni 1908 bjöd folkskolläraren Wadström ut sina ”Limonadtillvärkningar” i tidningen Syd-Österbotten.
11 juni 1910 annonserade Wadström så här i Syd-Österbotten.
11 juni 1910 annonserade Wadström så här i Syd-Österbotten.
10 juni 1911 annonserade Wadström i tidningen Syd-Österbotten då han bjöd ut saccarinfria limonadtillverkningar.
10 juni 1911 annonserade Wadström i tidningen Syd-Österbotten då han bjöd ut saccarinfria limonadtillverkningar.

J. J. Wadströms enda barnbarn Johan (f.1934) har berättat att hans farfar J. J. en gång gav smakprov på lemonad åt en dagsmarkbo. Eftersom denna inte tidigare hade smakat på den här drycken, så frågade J. J. att vad han tyckte om lemonaden. Varpå mannen svarade: ”Gott – men liite”.

Wadström höll på med denna tillverkning i 10 år. I Syd-Österbotten den 26 februari 1913 så står det att han hade sålt sin Läskedrycksfabrik åt Erik Broberg och E. Sundholm. Erik Anders Broberg och hans svåger Erik Anders Sundholm flyttade då lemonadmaskinen till en byggnad som stod på Mylläris tomt. Efter ett år sålde Sundholm sin andel i fabriken åt Erland Lindqvist men inom kort övertog Alfred Mattsson denna verksamhet.

Till vänster står mångsysslaren Erik Anders Broberg tillsammans med kamraten Erland Lindqvist. De for båda till Amerika i slutet på år1909 så fotot är taget ungefär 1910.
Till vänster står mångsysslaren Erik Anders Broberg tillsammans med kamraten Erland Lindqvist. De for båda till Amerika i slutet på år1909 så fotot är taget ungefär 1910. Fotot lånat av Bo-Göran Lindh.

Länkar.

Vill du läsa mera om Mylläris gård, så klicka HÄR!

Vill du läsa mera om folkskolläraren J. J. Wadström, så klicka HÄR!

Vill du läsa mera om folkskolan där J. J. Wadström var lärare, så klicka HÄR!