Margit Nelsons uppsatser.

Kapten Nelsons dotter Margit Nelson skrev flera uppsatser i skolan i Dagsmark i mitten på 1930-talet. Här några av dom:

Något om mig själv.

Jag heter Margit Maria Nelson. Jag är född i Dagsmark by i Lappfjärds socken den 19 september år 1923. Jag går på fjärde klassen i folkskolan. Jag har en syster och en bror. Systern går i samma skola som jag. Brodern går i samskolan i Kristinestad. Pappa är från Sverge. Pappa heter Nils Albin Nelson. Mamma heter Maria Amanda Nelson. Min farfar är död. Jag hann inte se honom förrän han dog. Han hette också Nils och var hemma från Sverge. Min farmor är också död. Hon hette Pettronella. Några av mina släktingar i Sverge har jag inte sett, bara en farbrors son. Han har varit till oss två gånger, då han var in till Kristinestad med båt. Han är kock på båten. Han heter Ove. Min morfar och mormor leva. Morfar är lam i ena handen och ligger i sängen ganska mycket. Mina morbröder och mina mostrar har jag nog sett, ty de äro grannar till oss.

En rolig dag senaste sommar.

Min roligaste dag i sommar var, när jag var till Kristinastad med pappa, mamma, Ragnvald och Daisy. Nylund skjutsade oss i sin bil. Först när vi kommo till stan gingo vi till internatet, där Ragnvald bor. Sedan gingo vi och fotograferade oss. Så gingo vi och tittade omkring oss i staden och köpte litet gott. Vi voro in på två kaféer. Klockan sju på kvällen gingo vi på bio. Vi kommo hem halv tio. Jag har varit till staden två gånger förut med velociped.

Vad jag brukar göra, då jag kommer från skolan.

Då jag kommer från skolan går jag in efter posten först. Då jag kommer hem, hänger jag först ut min kappa. Sedan diskar jag ur mjölkflaskan. Då jag gjort detta, går jag och bär in ved. Detta gör jag varje kväll. Ibland kommer Evy till mej och då leka vi och ha mycket trevligt. Ibland får jag fara ner till butiken och köpa något. Klockan 6 går jag in och börjar läsa mina läxor. Då jag kan dem, kan det hända att jag börjar läsa någon ”lånabok” senare på kvällen- Klockan 9 på kvällen måste jag gå och lägga mig.

Om gamla käringar.

Förr i världen brukade gamla käringar springa och klippa ull av fåren på halsen och på kinderna. En gång så fann mormor en sax i nötsporten. En annan gång fick några pojkar tag i en sådan käring. Så var det någon av pojkarnas mamma. Och så brukar de ränna bort vatten från vattkaren. En gång stod morfar i stallet. Då såg han en sådan käring. Först gick hon och tappade upp vattnet i ett ämbar och bar det till vattenkaret. Sedan hon hållit på en stund till hon fått karet fullt, började hon bära ut vattnet igen.

Ett brev.

Kära moster! Jag vill nu skriva några rader till dig. Jag önskar dig god jul. Jag hoppas att du mår bra. Vi må bra allesammans här hemma. Det har snöat här i Dagsmark, så det går bra med sparkstöttingen. Märta Viklund och Runar Rosengård ha bröllop. Elmer Nordberg har dött för några veckor tillbaka.

Margit Nelson, Dagsmark den 9 december 1935.

Ett av mina tidigaste minnen.

Ett av mina tidigaste minnen var när mamma malade kött. Medan mamma var ut, tog jag en köttbit och lade den i köttkvarnen och kröstade på med fingrarna. Ragnvald vevade och jag höll fingrarna där så länge, tills det tog i tre av mina fingrar. Ragnvald förstod inte att sluta fast jag skrek. Mormor som stod bredvid, började mala bakåt, så jag fick bort mina fingrar från kvarnen. Det blödde mycket. Mamma, som hade kommit in band några lappar omkring. Vi bodde i lillstugan, när detta hände.

Jullovet.

Nu vill jag berätta, huru jag tillbrakt jullovet. På julaftonen var jag till Håkans fackla, ty vi hade ingen hos oss. Där brände vi också halm. Sedan jag ätit öppnade jag mina julpaket. Jag var till kyrkan för första gången. På nyårskvällen var jag och kastade in en nyårsklapp åt Rainer. Jag var till Håkans fackla på samma kväll. En söndag var jag med Evy till Else Norrgård med några julkort. En annan kväll var jag, Daisy, Alice, Håkan och Evy till Arne Rosengrens fackla.

Lappfjärds kyrka.

Då Lappfjärd för första gången nämndes var år 1301. Den första kyrkan i närheten av Lappfjärd byggdes på en ö utanför Kaskö, den ö där den stod hette Eskilsö, kommunen där den stod hette Närpes, denna kommun sträckte sig från Sideby i söder och Petalax och Bergö i norr. Folket i Skaftung tyckte att det så besvärligt, då det var så lång väg till kyrkan, så de byggde en ny kyrka i Skaftung på 1400-talet. Lappfjärdsborna byggde en egen kyrka år 1660, den stod i Lappfjärd till år 1852, denn kyrka som kalladdes Birgittakyrkan, den hade många katolska bilder där. När de rev ner den, sålde de bräderna åt folket. Det sägs att de sett bräder i Härkmeri, där det varit bilder på dem. De hade begravt omkring 12 000 människor där på begravningsplatsen. Lappfjärds första präst hette Mads Laurenti. När den gamla kyrkan revs, byggdes en ny kyrka, de började bygga den år 1848, den blev färdig 1851, de är byggd av tegel. Den backe där kyrkan nu står heter Mangs backen. I denna kyrka rymmes 5 000 människor. Det är en begravningsplats omkring kyrkan.

Huru det är i Dagsmark år 2036.

Om jag levde i 100 år till tror jag att det såg ut ungefär så här: Alla fält voro täckdikade, det fanns värmeledning i varje hem, telefon, radio och dammsugare. Och kanhända en flygmaskin i varje by och en bil i varje familj. Då odlar man allmänt vete och sockerbetor. Då har man tak av plåt på alla hus.

Finlands städer.

Finland har omkring 37 städer. Bland dem är vår huvudstad Helsingfors störst, den har omkring 220.000 invånare. Den är belägen i Nyland. Den har en staty av Alexander II. Den har även en bildstod av skalden Runeberg. Åbo är vårt lands äldsta stad. I Åbo finns en staty av Per Brahe och Henrik Gabriel Porthan. Lahtis, Finlands yngsta stad har en av Europas största radiostationer. Viborg är en av vårt lands äldsta städer, den har en staty av Torkel Knutsson, som anlade Viborgs slott år 1293. Jakobstad har en av Nordens största tobaksfabriker.