Harald Lillsjös gård på Dagsmarkvägen 346

Den här gården i Kiaskroken byggdes ca 1927-28 av karamelltillverkaren Harald Lillsjö (1898-1966). Han var son till Lillsjö Bagarin och bror till Bagar Anna och han växte upp på Dagsmarkvägen 402. I den västra ändan av detta hus sålde Harald strutar med karameller eller ”sockerbollar” som de också kallades. Fotot taget år 2003.

Sammanställt av Lasse Backlund i juni 2024. Uppgifterna är tagna ur mantalslängder, lagfarter och ur kyrkböcker.

Gårdens historia

Harald Lillsjö var son till Josef Henrik Lillsjö (1866-1932) och ”Bagar Sofi” Sofia (född Rajala i Kauhajoki 1877-1958). År 1917 for han till Amerika där han gifte sig med Lempi Randelin, född 1895 i Raumo. Efter 10 år återvände Harald och Lempi till Dagsmark.

År 1927, den 11 september köpte Harald och Lempi obebyggda Källvik lägenhet nr 2:27 av Frans och Matilda Andersson för 10 000 mark. Den här tomten hade i tiderna tillhört Erland Båsk och låg på hans hemman Rosendal, i rå med Blomkvists hemman. De uppförde då denna gård på tomten, där de både bodde och tillverkade karameller.

Den här verksamheten blev inte så värst långvarig och i mitten av 1930-talet sålde Harald gården åt grannarna Erland och Ida Båsk. Efter försäljningen så ser det ut som att ingen bor i gården.

Erik Anders Broberg tar över

År 1942, den 17 maj sålde Erland och Ida Båsk Källvik lägenhet för 37 000 mark åt Erik Anders och Amanda Broberg. Samma dag köpte Broberg ett område till bakom gårdstomten av samma Erland Båsk. Erik Anders var son till bonden Josef Strömberg (1854-1906) och var född och uppvuxen i närheten på Strömbergs hemman. Broberg var då nygift efter att ha blivit änkling för andra gången och hans andra hustru Maja Greta hade avlidit i augusti 1940. Men i april 1941 gifte han sig för tredje gången, denna gång med Selma Amanda Sandlund, född 1893. Amanda var då ägare till en del Sandlunds hemman, som hon hade fått i arv efter sin avlidna mor och av sin avlidna bror. Amanda hade byggt en gård åt sig på tomten längs med vägen ned till Klemets bro och hon hade förgäves väntat att grannpojken Erik Asplund, också kallad ”Halt Erik” skulle fria till henne. Då Amanda sent om sider gifte sig, så var det med änklingen Broberg och de gjorde då ett inbördes testamente, som stipulerade att när någon av dem dör så skall den överlevande ärva all egendom.

Broberg gjorde fyra resor av olika längd till Amerika och han arbetade ofta på olika byggen där. Åtminstone fotot till höger ser ut att vara därifrån.

År 1942, den 1 november avled Amanda Broberg och Erik Anders blev då änkling för tredje gången. På grund av testamentet erhöll Erik Anders Broberg Amandas del av Sandlunds hemman. Genom en förlikning med Amandas bror Frans och hennes far Johan Sandlund gav Broberg en del av hemmansdelen tillbaka.

1943, den 5 november gifte sig Erik Anders Broberg för fjärde och sista gången med Maria Adelina Blomberg, som var född år 1887 i Tjöck.

År 1951, den 2 juli sålde Erik Anders och Adelina ett markområde på 1 ha åt Gunnar och Svea Norrgård. Området ligger på södra sidan om Sunnantillvägen vid korsningen ner till Klemets bro och av någon anledning fick området namnet ”Bråttom”.

År 1953, den 17 augusti sålde Erik Anders och Adelina på norra sidan av Sunnantillvägen den del av Sandlunds hemman, som Erik Anders hade kommit över genom det korta äktenskapet med Amanda Sandlund. Köpare var Valter och Ida Långfors och de rev då ner den gård som Amanda hade byggt där.

Kujakoski tar över

År 1958, den 9 juni sålde änkan Adelina Broberg lägenheten Källvik med gården åt Lauri Kujakoski, som var född 1916 i Lappfjärd. Efter Lauris död övertogs gården av dödsboet och den torde fortfarande vara i dess ägo.

Foton och annonser.

Inemot 100 år har gården stått här i Kiaskroken. Fotot taget sommaren 2019.
Denna vackra reklam i storleken 42 x 25 cm förbryllar lite, eftersom den har väldigt lite med karameller eller Dagsmark att göra.
Här en bild på en Pääryna-Päronpåse från Haralds karamellfabrik. Foto: John Hammarberg.
Harald Lillsjö med sin far ”Lillsjö Bagarin”, alltså Josef Lillsjö.
Framme står Lempi och Harald Lillsjö och kvinnan bakom till vänster är Anna Krook. De övriga okända tillsvidare.
Till vänster Arne Weckström tillsammans med sin morbror Harald Lillsjö med en gengaslastbil på en handelsresa till någon större stad i Finland. Bilden är tagen under kriget i början på 1940-talet.