Den här gården på Åbackvägen byggdes av bonden Eskil och Ines Rosenback åren 1951-52. De bodde före det i den gamla bondgård, som låg på andra sidan Åbackvägen, på det ställe där Börje och Inger Wiklund bor i dag. Den gården som i tiderna hade tillhört ”Åsinas” Viktor Rosenback, revs i början på 1970-talet.
Eskil Rosenback var son till Valentin Rosenback (1881-1952) och Selma (f. Rosenlund 1889-1978). Det var Valentin som i under storskiftet 1900-1912 flyttade den gamla bondgården från Likvagnsjäälon i centrum upp till Åbackan. Valentin var son till ”Åsinas-Hindrik”, alltså Henrik Rosenback (1841-1926) och Maria Sofia (1842-1920), som var dotter till Johan ”Sebbin” Rosenback.
Vid storskiftet 1900-1912 då Valentin och hans två bröder blev utflyttade till Åbackan. så fanns där bara oskötta ängar där byns kor kunde vandra fritt omkring. Vägar saknades helt, det blev att ta sig fram längs ”Godängstå” som gick nära Lappfjärds å eller i skogsbrynet längs den gamla vägen mellan Bötom och Dagsmark. Det var först i mitten på 1930-talet som Åbackvägen byggdes och fick den sträckning som den fortfarande har. Man kan bara ana vad Valentin tyckte om att flytta upp till Åbackan men kanske utsikterna att få hemmanet i ett enda skifte runt hemgården kändes lockande. Möjligheterna att dika ut markerna fanns eftersom den djupa ån fanns i närheten. Ån var så pass djup att det inte fanns någon risk för översvämningar, som var fallet till exempel i Lappfjärd, där markerna och gårdarna dränktes så gott som varje år. Några maskiner fanns inte den tiden, så det blev för Valentin och hans bröder att ta till spaden och storgräftan och i dag ser markerna bördiga ut och passar till olika odlingar.
Valentins dotter Elin flyttade sedan ner till Dagsmark centrum dit hennes farbror ”Åsinas-Viktor” flyttade i början på 30-talet. Valentins son Selim övertog farbror Erland Rosenbacks hemman och efter Selims död såldes hemmanet i olika repriser åt Nils och Helvi Klemets.
I samband med utflyttningen till Åbackan fick Valentin tillsammans med sin bror Erland (1877-1948) hemmanet Rosenstedt, samlat i ett skifte mellan ån och skogen och därtill ett skogsskifte på Mössåsen. Hemmanet delades sedan på längden mellan bröderna, och Valentins del övertogs av sonen Eskil, medan Erlands hemmansdel övertogs av Eskils bror Selim Rosenback (1911-1945).
År 1944 gifte sig ”Valentinas-Eskil” Rosenback (1917-2001) med änkan Ines Wiklund (1912-1993). Ines hade tidigare varit gift med bonden Anselm Wiklund, som stupade i vinterkriget 1940. Anselm Wiklund hade år 1931 köpt hemmanet Rosenlöf av Viktor Rosenback, som var bror till Valentin. Anselm gifte sig 1932 med Ines Forslin och fick med henne barnen Dick (f.1937) och Börje (f.1939). Anselm Wiklunds och Valentin Rosenbacks hemman och gårdar låg sida vid sida på Åbackvägens norra sida.
Eskil hittade med andra ord sin hustru på den andra sidan rådiket och efter att han gifte sig flyttade han till Wiklundas. Eskil och Ines Rosenback fick sedan barnen Roy (f.1945) och Bror (f.1947). I januari 1945 köpte Eskil och Ines Rosenback hemmanet Rosenstedt med därtill hörande parcellen Österback av Valentin och Selma. Köpet gjordes utan köpeskilling, däremot skulle de ge livstids sytning åt säljarna och 40 000 mark åt Eskils bror Selim i utlösen.
Runt 1950 flyttade Valentin och Selma Rosenback till en lillstuga och då rev Eskil den gamla gården. Av virket byggde han sedan den nya gården dit han med hustrun Ines och de fyra pojkarna flyttade. Eskil arbetade som jordbrukare men under några år i slutet på 1950-talet hade han en affär inrymd i sitt hem. Affärsrörelsen hade han övertagit av Egil Holmudd, som hade en affär i sitt hem där Friivelas på Mellanå.
I början på 60-talet vistades Eskil under kortare perioder i Sverige. År 1962 flyttade Eskil och Ines med barnen Roy och Bror till Sverige för gott och de återvände till Åbackan endast på semestrarna. Dick hade flyttat något år före, medan Börje stannade kvar på Åbackan. Börje hade i maj 1961 gift sig med Inger Sonntag och de bodde i Eskils gård fram till 1970 då de byggde en ny gård på Viklunds gamla boplats.
Eskils gård är obebodd i dag och ägs av en nära släkting.
Foton.
Om du vill läsa mera om denna speciella sten, så skall du klicka HÄR, så får du läsa en märklig historia.
Om du vill läsa mera om bonden och bilhandlaren Åke Klemets, som kallades ”Dagsmark fyra”, så skall du klicka HÄR!
”Åsinas-Hindriks” svärfar Johan ”Sebbin” Rosenback var en pionjär på många sätt och skolfrågan låg honom varmt om hjärtat. Redan 1861 lät han tillverka denna skolklocka, långt innan skolan startade på riktigt år 1878. Här hittar du länkar till Sebbins släkt och Sebbins hemman.