Lars Rosenback

Sammanställt av Lasse Backlund i september 2022.

Lars Rosenback var född år 1917 i Kristinestad och han var son till Johannes Rosenback (1875-1938) och till Tekla (f. Hasselblatt i Kristinestad 1879-1956). Han föddes i Kilpi-huset på Östra sidan men i skolåldern flyttade han med familjen till Östra Långgatan 53/Parmansgatan 7. Lars Rosenbacks farfar var bonde, nämndemannen, gästgivaren och skolbyggaren Johan ”Sebbin” Rosenback från Sebasbackan i Dagsmark och dennes andra hustru Matilda.

Efter sex år i samskolan gick Lars en telegrafistutbildning som Post- och telegrafverket i Finland anordnade. Efter det fick han tjänst som telegrafist på Thordénredriet. År 1941 togs han som krigsfånge i Trinidad, där han var i två år.  Efter det fortsatte han som telegrafist i handelsflottan. Sedan blev han direktör för Olson Marine Co i Philadelpia och från 1952 blev han försäljningschef för tobaksbolaget Philip Morris.

I slutet av 1940-talet träffade Lars Rosenback sin blivande hustru Aili Ahonen (1912-1970), som var född i Quincy i Massachusetts. De träffades första gången på  Finntown, en plats där invandrade finländare samlades i närheten av Sunset Park i Brooklyn, New York.

Ailis föräldrar Antti och Maria Ahonen var födda i Sordavala i Karelen men flyttade till Amerika år 1912 och de anlände dit 4 månader före Aili föddes. Aili hade tre syskon, som alla var födda i Sordavala. Aili hade varit gift förut med Olavi Korhonen och med honom hade hon dottern Barbara (1944-2015). Ailis och Olavis äktenskap slutade med skilsmässa. Barbara hade två barn, födda 1965 och 1968.

År 1950 fick Lars och Aili dottern Ingrid och de bodde då i Philadelphia, Pennsylvania. Då Ingrid var två år gammal flyttade familjen till Collingswood i New Jersey.

Aili Rosenback dog den 5 maj 1970 i Collingswood i Amerika.

Efter studentexamen på gymnasiet fick hon kandidatexamen i biologi från University of Delaware, Philadelphia College of Pharmacy and Science (Pharmacy) och Temple Universitys Esther Boyer College of Music and Dance (Violin Performance).

Ingrid gifte sig första gången med Younus Tabani (1945-2015), som var född i Karachi i Pakistan. Det barnlösa äktenskapet slutade med skilsmässa. Ingrid gifte sig sedan med John Brodsky, som är född 1937 i New York. Från ett tidigare äktenskap har han tre barn och sex barnbarn.

År 2001 adopterade Ingrid och John dottern Miranda, som är född år 2000 i Kina. År 2002 adopterade de sonen Eric, som är född samma år i Vietnam.

Efter att ha arbetat i apoteksbranschen sadlade Ingrid om i 40-årsåldern, då hon satsade på musik och violinspelande. Hon har arbetat som violinlärare och själv spelat i olika grupper. Hon har varit med och gett ut 5 CD-skivor och har uppträtt på flera arenor och till och med på Luciafester och midsommarfester i Amerika.

Om du vill läsa Ingrid Rosenbacks engelskspråkiga biografi, så skall du klicka HÄR!

Tillsammans med Jack Scott har Ingrid Rosenback bildat duon ”Last Chance”, som uppträder på olika tillställningar i Amerika. Klicka på EPK — Last Chance (lastchanceband.org), så kan du läsa mera om duon och till och med lyssna på deras musik.

Tidningsartiklar om Lars Rosenback.

Lars gifte sig första gången med Aili Ahonen med rötterna i Karelen och fick med henne dottern Ingrid Rosenback. Här på bilden står Lars med sin andra hustru Carmen, som var född i Italien.
Detta sista foto av Lars och Carmen är taget år 2011, så Lars var 94 år och Carmen fyllde 90.

År 1967 då Lasse fyllde 50 år publicerades i tidningen Syd-Österbotten en artikel om honom som lyder så här:

Försäljningschefen vid tobaksbolaget Philip Morris International export Lars Rosenback i Collingswood, New Jersey i USA, fyller i dag 50 år.

Jubilaren är född i Kristinestad och gick sex klasser i svenska samskolan varefter han absolverade radiotelegrafistkurs vid Post- och telegrafverket. Han fick därefter anställning i Thordénrederiet där han kvarstod till år 1941 då han internerades som krigsfånge på Trinidad.

Efter två års internering inträdda Lars Rosenback i den allierade handelsflottans tjänst som telegrafist och tjänstgjorde där till krigets slut. Därefter var han direktör för Olsson Marine Comp:s skeppshandelskontor i Philadelphia till år 1952 då han erbjöds sin nuvarande befattning.

För sina krigsinsatser har jubilaren dekorerats med flera tapperhets- och utmärkelsetecken i Finland och USA. I sin ungdom var Rosenback en mycket intresserad idrottsman och var på sin tid österbottnisk skolmästare på 100 metes löpning och i längdhopp.

Lars Rosenback som senaste sommar (1966) har i sitt nya hemland blivit en av stöttepelarna bland emigranterna från Sydösterbotten. Han har varit en flitig medarbetare i tidningen Norden och i Collingswood sjunger han bl.a. i kyrkokören. Hans hobby är fortfarande radiotelegrafi och nu och då får Lasse kontakt med likasinnade i det gamla hemlandet via etern.

Lars Rosenback skrev den 17 april 1986 ett brev från West Palm Beach åt Lars Axén i Kristinestad. På grund av en poststrejk blev brevet returnerat till Amerika och då skickade Rosenback brevet en gång till, denna gång från Key West i Florida. Axén som var redaktör för Kristinestads Tidning publicerade brevet 18.6.1986, så här:

”Vi är här i Amerikas sydligaste stad, Key West, en tropisk, sömnig stad i grönska. Vi har Atlanten på östra sidan och Mexikanska golfen på västra. Det är 30 grader varmt i dag men vi har friska vindar som blåser från Karibiska havet. Det var här som författaren Ernest Hemingway skrev sina många böcker. Vi har besökt hans hus, som nu är ett museum.

Annars är det lugnt och stilla här i södra Florida igen, för nu har turisterna åkt tillbaka till Europa och till de norra staterna. I synnerhet denna vinter har det varit packat. Stränderna har varit fulla och man kunde knappast hitta en parkeringsplats. Det var köer överallt och trängt på restaurangerna.

Jag sänder här ett foto på vår styrelse i” Lodge 218 Order of Runeberg”. Vi är en livlig grupp här och som president i två är har man mycket att göra. Till och med begravningsgudstjänst enligt Runebergs ordens ritual om någon medlem avlider och det har redan hänt två gånger. Som du förstår, så är det just det som är det svåraste inom föreningen.

Styrelsen för ”Order of Runeberg” med ordföranden Lars Rosenback, andra från vänster. Fotot publicerat i Kristinestads Tidning 18.6.1986.

Vi har också anslutit oss till ”Sons of Italy”, alltså italienska föreningen, så som du ser så är vi aktiva. Bussresor, middagar, danser och allt annat möjligt. Och golfen är ju närmast våra hjärtan och vi spelar med vår lutherska kyrkogrupp varje måndag.

Ja, mer har jag inte att berätta denna gång än att vädret är fint med upp till 28-29 plusgrader och att vi simmade i havet i dag.

Men många hälsningar från Carmen och Lasse.”

Den 13 december 2007 skrev Lars Axen en artikel i tidningen Syd-Österbotten, så här:

Kristinestadsgrabb i förskingringen njuter sitt otium i Florida.

Jämnårig med Finland. Lars och Carmen Rosenback i sitt trivsamma hem i Florida.

Lars fyller 90 år den 19 december 2007.

Radiotelegrafisten Lars Rosenback i Florida, USA, fyller 90 år den 19 december. Han är nära jämnårig med Finland, som firade sin 90-åriga självständighet häromdagen.

Vi minns Lars Rosenback som landsdelens sprintermästare, samtidigt skolmästare bland landets svenska skolor med tiden 11,2 på 100 m och resultatet 6,48 m i längdhopp. Andra flyfotade ungdomar på den tiden var bl.a. Åke Knus, Lappfjärd och Jouko Risku, Kaskö.

Lars Rosenback avtjänade sin värnplikt vid Nylands regemente 1937-1938. Efter radiotelegrafistskolning gick han till sjöss och blev under andra världskriget internerad på Trinidad. Han var senare i tjänst inom amerikanska flottan. Efter krigsslutet fick Rosenback bl.a. tjänst inom tobaksindustrin för bolaget Philip Morris, därifrån han pensionerades och bosatte sig sedan i Boynton Beach i Florida.

Där vistas han alltjämt med sin italienska maka Carmen. Under pensionärstiden har paret varit på åtskilliga kryssningsresor, också till Europa och Finland och med mellanlandning i Lars födelsestad Kristinestad.

Vid kontakt med jubilaren häromdagen berättade Lars att det var 27 plusgrader i Florida och att man där för närvarande inte har orkaner i sikte.