Trygve Lindqvists foton

Trygve föddes år 1940 på Föglö men växte upp i Korpo. 1954 flyttade han till Pargas och som 14-åring träffade han Gunnel, som han sedan gifte sig med. År 1968 kom han till Lappfjärd och mellan åren 1969 och 1972 var han rektor för Lappfjärds folkhögskola och för medborgarinstitutet. Efter perioden i Lappfjärd flyttade paret till Ekenäs, där de fortfarande bor. Trygve var en aktiv fotograf som dokumenterade det mesta som skedde i Lappfjärdsnejden mellan åren 1968 till 1972. Fotografierna här nedan presenteras huller om buller, helt utan ordning men är alltså tagna under hans tid i Lappfjärd.

1. I denna ståtliga folkhögskola som togs i bruk i februari 1931 var Trygve Lindqvist rektor från 1969 till 1972.
2. Fenniahuset i centrala Lappfjärd byggdes av bröderna Erickson år 1939 och från början fanns där biografen Fennia och Cafe Fennia i nedre våningen och i övre våningen fanns Fennia resandehem. Hela huset hyrde ut åt biokungen Philp från Vasa men efter en kort tid  tog kantorn Eskil Erickson över verksamheten. Lappfjärds Sparbank köpte sedan huset på 50-talet och flyttade sitt kontor dit. Också det lokala försäkringsbolaget hade sitt kontor där liksom Posten.
3. F:ma Bjarne Smeds var en föregångare inom potatisnäringen och det gjordes stora satsningar i Lappfjärd. Transporterna skedde som synes med egna bilar.
4. I mitten av 60-talet beslöts det att ett skidcenter skall byggas på Bötombergen. Slalombacken gjordes i ordning på bergets västra sida och efter att vajerliften togs i bruk blev backen mycket populär. Kolla in den långa kön nere i backen.