Strömberg Selims gård på Dagsmarkvägen 360.

Sammanställt av Lasse Backlund 2013.

Gården fotograferad från landsvägen i juli 2019.
Så här såg Strömberg Selims gård ut från landsvägen år 2003, efter att den blivit grundligt renoverad.
Så här såg Strömberg Selims gård ut från landsvägen år 2003, efter att den blivit grundligt renoverad.

Det här huset stod tidigare bakom Strömbergas bondgård och var Hindrikas Jåhanas lillstuga där den stod med gaveln vänd mot landsvägen. Själva huvudgården såldes åt Erland Norén som flyttade den till Åbackan. (Vill du läsa mera om den gården som sedan övertogs av familjen Hällback, klicka här).

På den nya platsen stod före storskiftet Gröndalas Josefs bondgård men den blev flyttad till Myron eller till Åbackan som vi kallar det. Det var nog Selim Sigfrid Strömberg (1901 – 1976) och Hulda Maria (f. Vestergård 1904, d.1984) som flyttade lillstugan, där de sedan bodde hela livet. De hade inga barn.

Selim var yngst av 6 syskon men den enda som levde till vuxen ålder. Han var son till Johan Josefsson Strömberg (1857-1907) och Wilhelmina (f.Johan Henriksdotter Äbb 1859, d. 1923). Selims far Johan Strömberg var bror bland annat till Kias-Erland Båsk och till Josef Strömberg (alltså till den Josef som sedan blev far till Erik Anders Broberg och till Strömbergas Josip).

Selim var med andra ord kusin med Erik Anders Broberg och till Josef Strömberg som var far till bland annat Signe Holmberg och Elvi Öist.

I slutet av 1980-talet bodde Anne Hukkanen och hennes man i huset. Mannen arbetade på Lindells snickeri i närheten och Anne arbetade som städare på brandstationen och som sjukhusbiträde på Kretssjukhuset. Anne var hemma från Joensuu och hon födde upp angorakaniner, som hade tjock päls. Denna klipptes tre gånger per år och gav värdefull ull.

De nuvarande ägarna har flyttat från annan ort och de renoverade huset som också byggdes till på 1990-talet.

Selma Huhtala har nämnt detta hus i sin berättelse om Dagsmark före storskiftet, vill du läsa hennes berättelse, så klicka här.